Met de invoering van de Wet werk en zekerheid zijn de regels rondom ontslag veranderd. Waar moet u rekening mee houden als u een werknemer op staande voet ontslaat?
U kunt een contract per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. U hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter. Twijfelt u of er voldoende reden is voor ontslag op staande voet? En stemt de werknemer niet schriftelijk in met ontslag of met beëindiging van het contract met wederzijds goedvinden? Dan kunt u de kantonrechter verzoeken om het contract te ontbinden.
U kunt een werknemer alleen ontslaan als daar een redelijke grond voor is, een ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Dringende redenen kunnen zijn:
• misleiding
• diefstal
• grove belediging
• bedreiging
Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet wegens dringende reden moet u voldoen aan de volgende eisen:
• u moet het contract “onverwijld” opzeggen
• er is een dringende reden aanwezig
• u deelt de dringende reden “onverwijld” mee aan uw werknemer
Werknemers die minstens 2 jaar in dienst zijn, hebben bij ontslag recht op een transitievergoeding. Voor meer informatie, zoals over voorwaarden, uitzonderingen, de berekening van de transitievergoeding en de mogelijkheden om gemaakte transitie- en inzetbaarheidskosten hierop in mindering te brengen, kunt u contact met mij opnemen.
De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen als het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer (wat bij ontslag op staande voet veelal het geval is), tenzij de kantonrechter anders beslist. In dat geval kan het zijn dat u toch (gedeeltelijk) de transitievergoeding moet betalen. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek kunt u contact opnemen.